Blog

Proč jíst pravidelně lžičku medu?
Věděli jste, že je med významným antioxidantem a životabudičem? Jedna kávová lžička denně působí blahodárně na celý lidský organismus.

Domácí medovo-ořechové müsli tyčinky
Recept na zdravé mlsání

Medovníkové kuličky
Ochutnejte dřív, než se všechny rozkutálejí

Medové kornoutky
Rychlé, snadné, geniální

Vyzbrojte své tělo medovým štítem
Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

Také už pijete kávu s medem?
Chcete zůstat (nejen) v době všech viróz a rýmiček zdraví? Pijte kávu s medem!

Co ovlivňuje kvalitu medu? Na původu příliš nezáleží. Na poctivosti zpracovatele ano
Máte mě rádi. A víte, že jsem užitečná. Ale jakmile naruším vaši osobní, natožpak intimní zónu, moje zásluhy jdou stranou a já se ocitám v nebezpečí. Jde mi doslova o život. I když vám už od dětských let život oslazuji.

Snižující se rozmanitost zemědělských plodin trápí nejenom krajináře, ale i včelaře a milovníky medu
Ilustrace z knihy Neználek ve Slunečním městě tak trochu připomíná letecký pohled na tuzemskou krajinu, které se zjara rozzáří úhlednými žlutými lány. A ačkoli nás po studené a šedivé zimě tato barva naplňuje optimismem, čeho je moc, toho je příliš.

Přivoňte, ochutnejte, zamilujte se!
Dlouho přetrvávající aroma. Barva červenohnědá s lesklým povrchem. Chuť sladová, pikantně kořeněná a s příjemně kyselou složkou. Už se vám v ústech sbíhají sliny, aniž byste věděli, o čem je vlastně řeč?

5 největších mýtů o medu
Většina z nás při léčbě prvních náznaků rýmy sáhne po zázvorovém čaji s medem, ale možná už jste slyšeli, že med v horkém čaji ztrácí své účinky. O medu koluje řada mýtů. Víte, jak to s ním opravdu je?

Co jste nevěděli o medu a včelách?
Med je jedním z největších darů přírody. Všichni si ho dáváme do čaje, když jsme nachlazení. Nicméně věděli jste, že slouží i ke zkrášlení?

Vepřové kotlety s karamelizovanými meruňkami a šalvějí
Med není jen na slazení čaje, ale má své důležité místo i při přípravě různých druhů pokrmů. Med přidá jídlu výraznou chuť a na mase vytvoří příjemnou křupavou kůrčičku.

Kakaová roláda – nadýchané nebe
Med má své nezastupitelné místo i při pečení a vaření. Do té doby, než se v Evropě začal používat třtinový a řepný cukr, kuchařky sladili pouze medem.

Medový elixír
Ať už vás trápí chřipka, nachlazení, respirační onemocnění nebo chcete posílit imunitu, připravte si zázračný medový elixír, který v sobě kombinuje léčivé účinky medu, zázvoru a citronu.

Meruňková panna cotta
Letní dezert lehoučký jako pírko.

Každý med má svůj „otisk prstu“
Med je jednou z nejkontrolovanějších potravin nejen u nás, ale v celé Evropě. V německých Brémách se tvoří obří databáze pro kontrolu medů z území EU i celého světa. Ta vzniká pomocí podobné metody, jakou používají i lékaři – magnetické resonance. Součástí mapování medů je i Česko. První, kdo u nás novou metodu analýzy medů používá, je firma Medokomerc.

Medové velikonoční jidáše
Toto sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazeného medem by se mělo upéct i sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví.