Blog > Zajímavosti o medu

Blendování medu
Spousta lidí se nás ptá, proč na skleničce medu je napsán „původ medu ze zemí: Argentina, Bulharsko, Cuba, Mexiko, Moldavie, Rumunsko, Srbsko, Španělsko, Ukrajiny, Uruguay, Tanzanie“ a další. Co to vlastně znamená? Proč je v jedné skleničce tolik různých medů? Nejde o podvod? Odpovědi na tyto otázky naleznete v textu:

Každý med má svůj „otisk prstu“
Med je jednou z nejkontrolovanějších potravin nejen u nás, ale v celé Evropě. V německých Brémách se tvoří obří databáze pro kontrolu medů z území EU i celého světa. Ta vzniká pomocí podobné metody, jakou používají i lékaři – magnetické resonance. Součástí mapování medů je i Česko. První, kdo u nás novou metodu analýzy medů používá, je firma Medokomerc.

Vyzbrojte své tělo medovým štítem
Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

Med jako přírodní zázrak mnoha barev, chutí a vůní
Med je úžasná superpotravina. Pilné včely ho vyrábějí ve svém trávicím traktu po sbírání nektaru z květů nebo medovice. Díky medovým váčkům může včela nasátý nektar či medovici přenést do úlu, kde se následně o obsah starají další včely: tekutinu odpařují, zahušťují a obohacují ji látkami z vlastního těla. Včela dělnice po vyprázdnění medového váčku chvíli odpočívá, čistí si oči a tykadla, a pak se znovu vydává pro nektar. Takový výlet podnikne za den až šestnáctkrát. Výsledkem je blahodárná zlatá tekutina plná vitamínů, minerálů, enzymů a aminokyselin.

6 častých zdravotních problémů a jejich medové řešení!
Med je skvělý pomocník pro zachování si skvělé zdravotního stavu. Zde je 6 častých problémů, které lze vyřešit pomocí medu.

Co jste nevěděli o medu a včelách?
Med je jedním z největších darů přírody. Všichni si ho dáváme do čaje, když jsme nachlazení. Nicméně věděli jste, že slouží i ke zkrášlení?

5 největších mýtů o medu
Zimním období je spojené s virózami a nachlazením. Většina z nás při léčbě prvních náznaků rýmy sáhne po zázvorovém čaji s medem, ale možná už jste slyšeli, že med v horkém čaji ztrácí své účinky. O medu koluje řada mýtů. Víte, jak to s ním opravdu je?

Snižující se rozmanitost zemědělských plodin trápí nejenom krajináře, ale i včelaře a milovníky medu
Ilustrace z knihy Neználek ve Slunečním městě tak trochu připomíná letecký pohled na tuzemskou krajinu, které se zjara rozzáří úhlednými žlutými lány. A ačkoli nás po studené a šedivé zimě tato barva naplňuje optimismem, čeho je moc, toho je příliš.